Lezing: CoBrA                        

De lezing over de Cobra-groep is geënt op diverse tentoonstellingen in het Cobra Museum Amstelveen. In het bijzonder de tentoonstelling 'Grenzeloos en vrij'. Van Appel tot Basquiat, die in 2023 te zien was in genoemd museum.

Kunstlezing van de maand Februari.

Moderne en hedendaagse kunstenaars verwant aan CoBrA

In 2023 was de 75e verjaardag van de internationale CoBrA-beweging (1948-1951). Deze lezing is voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne en hedendaagse kunst. Het biedt een unieke kans om de achtergronden van deze revolutionaire en inspirerende kunst te zien èn te horen. Helemaal als we de CoBrA-kunst doortrekken naar het werk van moderne en hedendaagse kunstenaars.

Meer weten over de CoBrA-groep? Meld u nu alvast aan via onderstaande button 'Aanmelden'!

 

CoBrA - Karel Appel in de vaste collectie van het Cobra Museum Amstelveen. 

Datum

Tijd

Plaats

Lezing in de zaal is geweest. U kunt wel contact opnemen voor uw eigen groepje of zaal voor deze kunstlezing. 

  

Bij voldoende belangstelling ook online als terugkijklink te verkijgen! via 'Aanmelden'.

Moderne en hedendaagse kunstenaars verwant aan CoBrA

Karel Appel, Corneille en consorten wilden zich in de jaren vijftig bevrijden van een theoretisch keurslijf en tradities, en zochten naar spontaniteit in kindertekeningen, volkskunst en het schildergebaar zelf. Binnen gelijksoortige zaalthema’s worden Cobrakunstenaars tegenover tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars gezet waaronder Cecily Brown. Zelfs Van Gogh met zijn vrije schildertoets wordt aangevoerd als voorganger van de Cobragroep.
 

De lezing zoemt in op het thema ‘gebaar’, wanneer slechts verfspetters en stroken op het doek achterblijven bij de werken van de Amerikaanse kunstenaar Julian Schnabel (1951) en de Oostenrijkse schilder Martha Jungwirth (1940).

Het doet denken aan de bekende uitspraak van Karel Appel, waarbij hij ‘smijtend’ met verf op het doek, stoïcijns hierover zegt: “Ik rotzooi maar wat ‘an’.

 

Lezing van de maand Februari

Deze lezing is een unieke kans voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne en hedendaagse kunst. Kom meer te weten over de achtergronden van deze revolutionaire en inspirerende kunst en schrijf u in via onderstaande button 'Aanmelden'!