Kunstblog / kunst in woord

Penone & de Natuur

Door de iconische sculpturen en grootse installaties van de Italiaanse arte-poverakunstenaar Giuseppe Penone (1947) te zien, te ruiken en te voelen kun je ‘Penone & de Natuur’ ten volle beleven bij Museum Voorlinden in Wassenaar. Hoe deze verbinding tussen mens en natuur tot stand is gekomen legt kunsthistorica Mirelle Nunes hier uit.

Lees meer

Manhattan Masters

Hollandse meesters uit The Frick Collection New York in het Mauritshuis

Lees meer

Leef het landschap

‘Leef het landschap’ was het motto waaronder een groep toonaangevende kunstenaars vlak voor de oorlog naar het pittoreske Zuid-Engelse St. Ives trok. ‘Living the landscape’ is dan ook de titel van de tentoonstelling in Museum Belvédère in Heerenveen die 28 mei jl. is geopend.

Lees meer

Vrouw & Macht

Artemisia Gentileschi, wereldberoemde Italiaanse Barok kunstenares.

Lees meer

Vrouw met Lef

Wie was Frida Kahlo en wat maakte dat zij na haar dood in 1954 uitgroeide tot een wereldwijd icoon?

Lees meer

Grip op Blue Monday!

Het gemoed heeft heel wat te voorduren in deze sombere tijden. Om hier meer grip op te krijgen èn het Blue Monday-gevoel te trotseren, adviseer ik u vooral dit blog te blijven lezen. Als sneeuw voor de zon verdwijnt het zwarte monster, door met mij 'mee te gaan' naar de expositie Mode in Kleur in het Kunstmuseum Den Haag (t/m 18 april 2021). Kleding van vroeger en de mode van nu bieden momenten van hoop. En bovenal zijn het alle kleurschakeringen van de regenboog die de vitamen zijn voor de geest en ons als mens verbinden door de betekenis er van: hoop, moed, trots en dankbaarheid.

Lees meer

De Bomen van Penone

Relatie tussen kunst en natuur. Overzicht van het oeuvre van Giuseppe Penone.

Lees meer

Licht, lucht en wolken.

Licht, lucht en wolken. Overzichtstentoonstelling van John Constable, Engelse landschapschilder uit de 18e eeuw, de tijd van de Romantiek.

Lees meer

JAN Cremer - 80

De man die Nederland deed trillen.

Lees meer

Vogue in het WIT

Op de cover van het modemagazine Vogue (juni 2020) staan deze keer -atypisch– negen afzonderlijk gefotografeerde modellen afgebeeld. Allen afzonderlijk, tegen een witte achtergrond poserend en ogenschijnlijk onopgemaakt.

Lees meer

Caravaggio-Bernini: Levendige barok in Rome

Emotie en expressie. Dat zijn de kernbegrippen waar de nieuwe tentoonstelling 'Caravaggio - Bernini. Barok in Rome' uit is opgebouwd. NU TE ZIEN | in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Lees meer

Gustav Klimt. De man van de kus

De Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) leefde en werkte tijdens de artistieke bloeiperiode in het Wenen van het belle époque. Een periode die vaak geassocieerd wordt met de jugendstilbeweging en de art-nouveau.

Lees meer

Valentijnlezing: Over de liefde

Verliefd, verloofd, getrouwd? Laat u in het kader van Valentijnsdag verrassen door deze kunstlezing met bekende en minder bekende kunstenaarsparen!

Lees meer

Nana's, Eva en Venus

“In deze wereld is zo veel pijn. Als een beeld van mij dat gevoel even kan verlichten, voel ik me gewaardeerd” – Niki de Saint Phalle

Het is een uitspraak van de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle (1930-2002). Op haar dertigste verlaat ze huis en haard om kunstenares te worden. Los van regels en tradities, los van familie, los van enig keurslijf, kortom: los van de gevestigde orde en vrij staand in het leven.

Lees meer

Claude Monet: schilder, tuinarchitect en vader

Waterlelies

Kent u ze vast ook: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Deze kleurexplosies op doek, zonder horizon, wel met lichtreflecties op het water. Wat is lucht en wat is water? Nu - 40 in getal - zijn er te zien voor publiek.

Lees meer

Klaas Gubbels - de man van de koffiekan

“Wie niets te zeggen heeft, bedenkt steeds iets nieuws. Wie iets te zeggen heeft, blijft dat zijn hele leven herhalen” – dichter August Willemsen

Het is de lijfspreuk van Klaas Gubbels. En het is hem op het lijf geschreven met zijn bekende oeuvre van alledaagse voorwerpen, waarin hij herhaling niet schuwt.

Lees meer

Modernisten van Laren

De mooiste modernisten van Singer Laren

Lees meer

Hollandse Meesters

Een weerzien met Hollandse Meesters uit de Hermitage St. Petersburg 

Lees meer

Uit de Mode: nu in Utrecht

Historische relatie tussen mode toen en nu te zien in het Centraal Museum Utrecht.

Lees meer

China aan de Kromme Rijn

MOA Made in China

Lees meer

Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren

Bekijk het vlog van Ellen en Mirelle dat zij maakte over MOA|Tier, Armando & Dierenpraat Matineeconcert 

Lees meer

Bloemen in het museum

Bekijk het korte filmpje van Ellen en Mirelle over de tentoonstelling Maria Sybilla Merian. Nu te zien in Cromhouthuis te Amsterdam.

Lees meer

Oriëntalisme, westerse kunst met oog voor oosterse schoonheid

Een weergave van het blog dat in maart 2017 verscheen bij meerdanvijftig.nl.

Lees meer

De Stijl: Rietveld-Schröderhuis resultaat van liefdesklus

Hier een weergave van mijn blog voor meerdanvijftig.nl

Lees meer

De meisjes van Watteau

Bekijk het korte filmpje van Ellen en Mirelle over de tentoonstelling Watteau & zijn navolgers. Nu te zien in Teylers Haarlem.

Lees meer

To Audrey with Love

Van kindbeen af is een bezoek aan het Gemeentemuseum Den Haag een feest! Deze zaterdag schijnt de zon op het gebouw van de architect H.P. Berlage (1856-1934) met de speciaal door hem ontworpen 11 centimeter lange, gele Berlagestenen, waardoor het geheel mooi afstak tegen de blauwe winterhemel.

Lees meer

Rik Wouters: Belgische productie in Nederland

Na een tip van een vriendin, die de tentoonstelling Rik Wouters & het huiselijk Utopia in het ModeMuseum van Antwerpen bezocht, werd ik nieuwsgierig naar deze voor mij nog onbekende fauvistische kunstenaar. Toevallig zal ik dat Museum Flehite Amersfoort rondom het 100e sterfjaar van deze kunstenaar een tentoonstelling organiseert (te zien t/m 8 januari 2017).

Lees meer

Machinespektakel. Jean Tinguely

Precies 25 jaar na de dood van Jean Tinguely (1991) presenteert het Stedelijk Museum in Amsterdam een zgn. retrospectief, een terugblik, genaamd Machinespektakel. De grootste tentoonstelling over deze kunstenaar ooit in NL, met eigen collectiestukken, bruiklenen uit internationale musea en uit particuliere collecties.

Jean Tinguely staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Alles moest anders, alles moest in beweging.

Lees meer

Alma-Tadema: Revival Klassieke Oudheid

Het Fries Museum organiseert, in de aanloop naar 2018 -Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa- een tentoonstelling over Lourens -Sir Lawrence - Alma-Tadema, de van oorsprong Friese schilder, die de bezoeker meeneemt naar alledaagse scènes uit de klassieke oudheid en deze tijd, als eerste, echt tot leven brengt.

Lees meer

Hollanders in huis

Op uitnodiging van ’s lands grootste aanbieder van informatie, software en tools aan juridische en fiscale professionals bezoek ik op een doordeweekse avond het Mauritshuis in Den Haag. Op het programma staat een rondgang langs 22 genrestukken van de Britse Koninklijke familie: Hollanders in huis, eventueel aangevuld met een bezoek aan de vaste collectie van het Mauritshuis op eigen gelegenheid.

Opmerkelijk en bijzonder zijn de kernwoorden die op deze avond van toepassing zijn.

Lees meer

Wim Pijbes weg bij Museum Voorlinden

Wim Pijbes, de directeur van het nieuwe Museum Voorlinden, houdt er minder dan een maand na de opening alweer mee op. Hij blijft nog wel betrokken als bestuurslid van het museum.

Lees meer

Verloren gewaande Alma-Tadema teruggevonden

Een van de grootste vondsten ooit voor de Engelse versie van Tussen Kunst & Kitsch. Het doek van Sir Lawrence Alma-Tadema, in de 19de eeuw een van de meest succesvolle schilders ter wereld, werd ingebracht door de nazaat van de geportretteerde man. 

Lees meer

Tsarenkroon komt aan bij Hermitage

Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk

Lees meer

Mode bij Van Loon

Het modegevoel van de patriciërsfamilie Van Loon – Europese High Society mode uit de periode van ca. 1850 tot heden.

Lees meer

Nieuwe Rembrandt

Het is niet zijn beste werk - hij schilderde het toen hij nog maar 18 of 19 was - maar wat maakt dat uit? Het is wel een échte Rembrandt. En dan slaat de kunstwereld gegarandeert op tilt. Vanmiddag zinderde het nieuws rond op de kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht, waar een verloren gewaand schilderij van Rembrandt werd onthuld.

Lees meer

Nieuwe Jheronimus Bosch ontdekt in Amerikaans depot

In een Amerikaans kunstdepot in Kansas City is een nieuw schilderij van Jheronimus (Jeroen) Bosch ontdekt. Het gaat om het werk 'De verzoeking van de heilige Antonius', zo blijkt uit een zesjarig onderzoek van internationale deskundigen naar het werk van de Nederlandse schilder uit de vijftiende en zestiende eeuw.

Lees meer

Uitreiking Prix de Rome 17 december 2015

De genomineerden voor de Prix de Rome 2015 zijn Foundland, Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Magali Reus.

Lees meer

Nederland koopt Rembrandt's Maerten Soolmans

Nederland koopt het door Rembrandt geschilderde huwelijksportret van Maerten Soolmans. Frankrijk krijgt het doek met de aanstaande bruid, Oopjen Coppit.

Lees meer

Francine Houben wint Pr Bernhardcultuurprijs 2015

Ze geldt als een van de meest vooraanstaande architecten van Nederland. Nu mag ze de wereldberoemde openbare bibliotheek aan Fifth Avenue, Manhattan onder handen nemen. Vanmiddag kreeg architect Francine Houben de belangrijke Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015 uit handen van Koningin Maxima.

Lees meer

NAW gegevens van Vermeer

Johannes Vermeer, kunstschilder
Vlamingstraat 42
2611 XX  DELFT

Lees meer

Modigliani voor 170,4 miljoen dollar

Het schilderij Liggend naakt (1917-1918) van de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani is maandagavond tijdens de herfstveiling van Christie's in New York voor 170,4 miljoen dollar (158,4 miljoen euro) verkocht.

Lees meer

Geen MINI MAN maar MINI JAN

Een jong stel kocht op Koningsdag in Alkmaar voor 5 euro een schilderijtje van 12 bij 5 centimeter op de vrijmarkt. De aankoop is mogelijk veel meer waard. Op een taxatiedag in Beverwijk is het ‘ontmaskerd’ als een echte Jan Steen.

Lees meer

Wat is de relatie tussen Melancholia I van Albrecht Dürer en Melancholia van Armando?

Armando, Melancholie, 19-11-10 was te zien MOA Museum Oud Amelisweerd (Natura Artis Magistra t/m 27-09-15)

‘Melancholie is de grondtoon van het oeuvre van Armando. Het is het gevoel van weemoed over de vergankelijkheid en het verdwijnen van mensen en dingen in de stroom van de tijd. In de melancholische gemoedstoestand heeft de verbeelding de overhand op het verstand. Het is daarmee, ondanks de sombere kant ervan, een onmisbare gemoedstoestand voor het creatieve proces. We herkennen in Melancolie 19-11-10 het veelvlak dat te zien is de beroemde ets Melancolia I van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer (1471-1528).

Lees meer

Monet's Geboorte Impressionisme 13-11-1872

Het impressionisme begon op woensdag 13 november 1872, even na half acht 's morgens.

Lees meer

Nieuwe schetsen Cézanne

In de Amerikaanse stad Philadelphia zijn twee onafgemaakte schetsen opgedoken van de Franse schilder Paul Cézanne. Dat heeft het Barnes Foundation museum gisteren gemeld.


Lees meer

Top 5 Populairste Tentoonstellingen in Nederland

Waar heen te gaan in het woud der tentoonstellingen? Hier een top 5 van het aanbod!

Lees meer

Penone & de Natuur

Door de iconische sculpturen en grootse installaties van de Italiaanse arte-poverakunstenaar Giuseppe Penone (1947) te zien, te ruiken en te voelen kun je ‘Penone & de Natuur’ ten volle beleven bij Museum Voorlinden in Wassenaar. Hoe deze verbinding tussen mens en natuur tot stand is gekomen legt kunsthistorica Mirelle Nunes hier uit.

Lees meer

Manhattan Masters

Hollandse meesters uit The Frick Collection New York in het Mauritshuis

Lees meer

Leef het landschap

‘Leef het landschap’ was het motto waaronder een groep toonaangevende kunstenaars vlak voor de oorlog naar het pittoreske Zuid-Engelse St. Ives trok. ‘Living the landscape’ is dan ook de titel van de tentoonstelling in Museum Belvédère in Heerenveen die 28 mei jl. is geopend.

Lees meer

Vrouw & Macht

Artemisia Gentileschi, wereldberoemde Italiaanse Barok kunstenares.

Lees meer

Vrouw met Lef

Wie was Frida Kahlo en wat maakte dat zij na haar dood in 1954 uitgroeide tot een wereldwijd icoon?

Lees meer

Grip op Blue Monday!

Het gemoed heeft heel wat te voorduren in deze sombere tijden. Om hier meer grip op te krijgen èn het Blue Monday-gevoel te trotseren, adviseer ik u vooral dit blog te blijven lezen. Als sneeuw voor de zon verdwijnt het zwarte monster, door met mij 'mee te gaan' naar de expositie Mode in Kleur in het Kunstmuseum Den Haag (t/m 18 april 2021). Kleding van vroeger en de mode van nu bieden momenten van hoop. En bovenal zijn het alle kleurschakeringen van de regenboog die de vitamen zijn voor de geest en ons als mens verbinden door de betekenis er van: hoop, moed, trots en dankbaarheid.

Lees meer

De Bomen van Penone

Relatie tussen kunst en natuur. Overzicht van het oeuvre van Giuseppe Penone.

Lees meer

Licht, lucht en wolken.

Licht, lucht en wolken. Overzichtstentoonstelling van John Constable, Engelse landschapschilder uit de 18e eeuw, de tijd van de Romantiek.

Lees meer

JAN Cremer - 80

De man die Nederland deed trillen.

Lees meer

Vogue in het WIT

Op de cover van het modemagazine Vogue (juni 2020) staan deze keer -atypisch– negen afzonderlijk gefotografeerde modellen afgebeeld. Allen afzonderlijk, tegen een witte achtergrond poserend en ogenschijnlijk onopgemaakt.

Lees meer

Caravaggio-Bernini: Levendige barok in Rome

Emotie en expressie. Dat zijn de kernbegrippen waar de nieuwe tentoonstelling 'Caravaggio - Bernini. Barok in Rome' uit is opgebouwd. NU TE ZIEN | in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Lees meer

Gustav Klimt. De man van de kus

De Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) leefde en werkte tijdens de artistieke bloeiperiode in het Wenen van het belle époque. Een periode die vaak geassocieerd wordt met de jugendstilbeweging en de art-nouveau.

Lees meer

Valentijnlezing: Over de liefde

Verliefd, verloofd, getrouwd? Laat u in het kader van Valentijnsdag verrassen door deze kunstlezing met bekende en minder bekende kunstenaarsparen!

Lees meer

Nana's, Eva en Venus

“In deze wereld is zo veel pijn. Als een beeld van mij dat gevoel even kan verlichten, voel ik me gewaardeerd” – Niki de Saint Phalle

Het is een uitspraak van de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle (1930-2002). Op haar dertigste verlaat ze huis en haard om kunstenares te worden. Los van regels en tradities, los van familie, los van enig keurslijf, kortom: los van de gevestigde orde en vrij staand in het leven.

Lees meer

Claude Monet: schilder, tuinarchitect en vader

Waterlelies

Kent u ze vast ook: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Deze kleurexplosies op doek, zonder horizon, wel met lichtreflecties op het water. Wat is lucht en wat is water? Nu - 40 in getal - zijn er te zien voor publiek.

Lees meer

Klaas Gubbels - de man van de koffiekan

“Wie niets te zeggen heeft, bedenkt steeds iets nieuws. Wie iets te zeggen heeft, blijft dat zijn hele leven herhalen” – dichter August Willemsen

Het is de lijfspreuk van Klaas Gubbels. En het is hem op het lijf geschreven met zijn bekende oeuvre van alledaagse voorwerpen, waarin hij herhaling niet schuwt.

Lees meer

Modernisten van Laren

De mooiste modernisten van Singer Laren

Lees meer

Hollandse Meesters

Een weerzien met Hollandse Meesters uit de Hermitage St. Petersburg 

Lees meer

Uit de Mode: nu in Utrecht

Historische relatie tussen mode toen en nu te zien in het Centraal Museum Utrecht.

Lees meer

China aan de Kromme Rijn

MOA Made in China

Lees meer

Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren

Bekijk het vlog van Ellen en Mirelle dat zij maakte over MOA|Tier, Armando & Dierenpraat Matineeconcert 

Lees meer

Bloemen in het museum

Bekijk het korte filmpje van Ellen en Mirelle over de tentoonstelling Maria Sybilla Merian. Nu te zien in Cromhouthuis te Amsterdam.

Lees meer

Oriëntalisme, westerse kunst met oog voor oosterse schoonheid

Een weergave van het blog dat in maart 2017 verscheen bij meerdanvijftig.nl.

Lees meer

De Stijl: Rietveld-Schröderhuis resultaat van liefdesklus

Hier een weergave van mijn blog voor meerdanvijftig.nl

Lees meer

De meisjes van Watteau

Bekijk het korte filmpje van Ellen en Mirelle over de tentoonstelling Watteau & zijn navolgers. Nu te zien in Teylers Haarlem.

Lees meer

To Audrey with Love

Van kindbeen af is een bezoek aan het Gemeentemuseum Den Haag een feest! Deze zaterdag schijnt de zon op het gebouw van de architect H.P. Berlage (1856-1934) met de speciaal door hem ontworpen 11 centimeter lange, gele Berlagestenen, waardoor het geheel mooi afstak tegen de blauwe winterhemel.

Lees meer

Rik Wouters: Belgische productie in Nederland

Na een tip van een vriendin, die de tentoonstelling Rik Wouters & het huiselijk Utopia in het ModeMuseum van Antwerpen bezocht, werd ik nieuwsgierig naar deze voor mij nog onbekende fauvistische kunstenaar. Toevallig zal ik dat Museum Flehite Amersfoort rondom het 100e sterfjaar van deze kunstenaar een tentoonstelling organiseert (te zien t/m 8 januari 2017).

Lees meer

Machinespektakel. Jean Tinguely

Precies 25 jaar na de dood van Jean Tinguely (1991) presenteert het Stedelijk Museum in Amsterdam een zgn. retrospectief, een terugblik, genaamd Machinespektakel. De grootste tentoonstelling over deze kunstenaar ooit in NL, met eigen collectiestukken, bruiklenen uit internationale musea en uit particuliere collecties.

Jean Tinguely staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Alles moest anders, alles moest in beweging.

Lees meer

Alma-Tadema: Revival Klassieke Oudheid

Het Fries Museum organiseert, in de aanloop naar 2018 -Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa- een tentoonstelling over Lourens -Sir Lawrence - Alma-Tadema, de van oorsprong Friese schilder, die de bezoeker meeneemt naar alledaagse scènes uit de klassieke oudheid en deze tijd, als eerste, echt tot leven brengt.

Lees meer

Hollanders in huis

Op uitnodiging van ’s lands grootste aanbieder van informatie, software en tools aan juridische en fiscale professionals bezoek ik op een doordeweekse avond het Mauritshuis in Den Haag. Op het programma staat een rondgang langs 22 genrestukken van de Britse Koninklijke familie: Hollanders in huis, eventueel aangevuld met een bezoek aan de vaste collectie van het Mauritshuis op eigen gelegenheid.

Opmerkelijk en bijzonder zijn de kernwoorden die op deze avond van toepassing zijn.

Lees meer

Wim Pijbes weg bij Museum Voorlinden

Wim Pijbes, de directeur van het nieuwe Museum Voorlinden, houdt er minder dan een maand na de opening alweer mee op. Hij blijft nog wel betrokken als bestuurslid van het museum.

Lees meer

Verloren gewaande Alma-Tadema teruggevonden

Een van de grootste vondsten ooit voor de Engelse versie van Tussen Kunst & Kitsch. Het doek van Sir Lawrence Alma-Tadema, in de 19de eeuw een van de meest succesvolle schilders ter wereld, werd ingebracht door de nazaat van de geportretteerde man. 

Lees meer

Tsarenkroon komt aan bij Hermitage

Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk

Lees meer

Mode bij Van Loon

Het modegevoel van de patriciërsfamilie Van Loon – Europese High Society mode uit de periode van ca. 1850 tot heden.

Lees meer

Nieuwe Rembrandt

Het is niet zijn beste werk - hij schilderde het toen hij nog maar 18 of 19 was - maar wat maakt dat uit? Het is wel een échte Rembrandt. En dan slaat de kunstwereld gegarandeert op tilt. Vanmiddag zinderde het nieuws rond op de kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht, waar een verloren gewaand schilderij van Rembrandt werd onthuld.

Lees meer

Nieuwe Jheronimus Bosch ontdekt in Amerikaans depot

In een Amerikaans kunstdepot in Kansas City is een nieuw schilderij van Jheronimus (Jeroen) Bosch ontdekt. Het gaat om het werk 'De verzoeking van de heilige Antonius', zo blijkt uit een zesjarig onderzoek van internationale deskundigen naar het werk van de Nederlandse schilder uit de vijftiende en zestiende eeuw.

Lees meer

Uitreiking Prix de Rome 17 december 2015

De genomineerden voor de Prix de Rome 2015 zijn Foundland, Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Magali Reus.

Lees meer

Nederland koopt Rembrandt's Maerten Soolmans

Nederland koopt het door Rembrandt geschilderde huwelijksportret van Maerten Soolmans. Frankrijk krijgt het doek met de aanstaande bruid, Oopjen Coppit.

Lees meer

Francine Houben wint Pr Bernhardcultuurprijs 2015

Ze geldt als een van de meest vooraanstaande architecten van Nederland. Nu mag ze de wereldberoemde openbare bibliotheek aan Fifth Avenue, Manhattan onder handen nemen. Vanmiddag kreeg architect Francine Houben de belangrijke Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015 uit handen van Koningin Maxima.

Lees meer

NAW gegevens van Vermeer

Johannes Vermeer, kunstschilder
Vlamingstraat 42
2611 XX  DELFT

Lees meer

Modigliani voor 170,4 miljoen dollar

Het schilderij Liggend naakt (1917-1918) van de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani is maandagavond tijdens de herfstveiling van Christie's in New York voor 170,4 miljoen dollar (158,4 miljoen euro) verkocht.

Lees meer

Geen MINI MAN maar MINI JAN

Een jong stel kocht op Koningsdag in Alkmaar voor 5 euro een schilderijtje van 12 bij 5 centimeter op de vrijmarkt. De aankoop is mogelijk veel meer waard. Op een taxatiedag in Beverwijk is het ‘ontmaskerd’ als een echte Jan Steen.

Lees meer

Wat is de relatie tussen Melancholia I van Albrecht Dürer en Melancholia van Armando?

Armando, Melancholie, 19-11-10 was te zien MOA Museum Oud Amelisweerd (Natura Artis Magistra t/m 27-09-15)

‘Melancholie is de grondtoon van het oeuvre van Armando. Het is het gevoel van weemoed over de vergankelijkheid en het verdwijnen van mensen en dingen in de stroom van de tijd. In de melancholische gemoedstoestand heeft de verbeelding de overhand op het verstand. Het is daarmee, ondanks de sombere kant ervan, een onmisbare gemoedstoestand voor het creatieve proces. We herkennen in Melancolie 19-11-10 het veelvlak dat te zien is de beroemde ets Melancolia I van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer (1471-1528).

Lees meer

Monet's Geboorte Impressionisme 13-11-1872

Het impressionisme begon op woensdag 13 november 1872, even na half acht 's morgens.

Lees meer

Nieuwe schetsen Cézanne

In de Amerikaanse stad Philadelphia zijn twee onafgemaakte schetsen opgedoken van de Franse schilder Paul Cézanne. Dat heeft het Barnes Foundation museum gisteren gemeld.


Lees meer

Top 5 Populairste Tentoonstellingen in Nederland

Waar heen te gaan in het woud der tentoonstellingen? Hier een top 5 van het aanbod!

Lees meer