Lezing: Penone & de Natuur (Museum Voorlinden, Wassenaar)

De tentoonstelling zou te zien zijn van 28 november 2020 t/m 11 april 2021, maar is vanwege verscherpte coronamaatregelen van 29 september jl. voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Kunstlezingen in de maand november 2020 zijn uitgesteld vanwege de verscherpte coronamaatregelen (oktober en december 2020) en zullen plaatsvinden op een nader te bepalen datum ten tijde van de uitgestelde tentoonstelling in 2020/21.

Data: 18 januari 2021 in Almere .

Giuseppe Penone, Biforcazione, 1991, brons, Voorlinden Wassenaar.

DatumTijdPlaats
18 januari 202119.45-21.45uAlmere

Detail Biforcazione: een bronzen boomstronk van 13 meter met op de plek van een twijg de handafdruk van de kunstenaar, waar water uitstroomt.

Relatie tussen kunst en natuur

De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone (1947) gaat de relatie aan tussen kunst en natuur. Opgegroeid in Garessio, een dorpje in de regio Piëmont in het noordwesten van Italië. Hij was de jongste vertegenwoordiger van de ‘arte povera’ (= arme kunst). Dit was een invloedrijke kunststroming in de jaren ’60 waarbij de kunstobjecten gemaakt werden met alledaagse en weinig kostbare materialen.

In het geval van Penone maakt hij beelden en installaties van natuurlijke materialen zoals steen, hout, klei en delen van planten. Deze worden ook in brons gegoten of als keramisch object getoond. Penone lijkt intense belangstelling te hebben voor de groeikracht van de natuur en toont groeiprocessen, die voor het menselijk oog vaak onzichtbaar blijven.

De kunstlezing zal ingaan op de tentoonstelling ‘Giuseppe Penone’, die uitgesteld is naar 2021/22 in Museum Voorlinden in Wassenaar. Voorlinden verzamelt al lange tijd de kunst van Penone, zoals de bronzen sculptuur ‘Biforcazione’ (1991). Een bronzen boomstronk van 13 meter met op de plek van een twijg de handafdruk van de kunstenaar, waar water uitstroomt.

Mirelle Nunes zal tijdens de kunstlezing het iconische werk van Penone plaatsen tussen zijn vroege en recent werk. Ruimtevullende installaties worden afgewisseld met intieme sculpturen en tekeningen. Thema’s en symbolieken worden toegelicht.

Omringd worden door zijn werk en dichter bij de natuur staan? Meld u nu hier aan en kom naar de kunstlezing bij u in de buurt.