Lezing: Gustav Klimt. Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse

Tentoonstelling zal te zien zijn van oktober 2022 t/m 10 januari 2023 in het Van Gogh Museum Amsterdam.

De man van de kus

De Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) leefde en werkte tijdens de artistieke bloeiperiode in het Wenen van het belle époque. Een periode die vaak geassocieerd wordt met de jugendstilbeweging en de art-nouveau.

Klimt was lid van de Wiener Secession, een kunstenaarsvereniging aan het fin de sciècle. Kenmerkend voor zijn latere werk, en waarmee hij zij naam vestigde, is het decoratieve ornamentalisme en de suggestieve symboliek met veel gebruik van bladgoud. Een bekend werk is De Kus uit 1907-1908.

De kunstlezing zal ingaan op de tentoonstelling ‘Gustav Klimt. Geïnspireerd door Monet, Van Gogh, Matisse, die te zien is vanaf oktober 2022 t/m 10 januari 2023 in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Mirelle Nunes zal tijdens de kunstlezing het werk van Gustav Klimt plaatsten tussen die van onder meer Whistler en Toorop, Monet en Rodin en van Van Gogh en Matisse. Met het werk van tijdgenoten van de internationale -avant-garde- kunst kan de invloed op zijn oeuvre geïllustreerd worden en hoe Klimt een kind van zijn tijd was.


Gustav Klimt, Die Tänzerin (vorher Ria Munk II), 1916-18, Klimt Museum Wenen.