Lezing: Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse

Tentoonstelling zal te zien zijn van 7 oktober 2022 t/m 8 januari 2023 in het Van Gogh Museum Amsterdam.

Kunstlezing van de maand Oktober (data volgen).

Golden Boy

De Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) leefde en werkte tijdens de artistieke bloeiperiode in het Wenen van het belle époque. Een periode die vaak geassocieerd wordt met de jugendstilbeweging en de art-nouveau.

Klimt was lid van de Wiener Secession, een kunstenaarsvereniging aan het fin de sciècle. Kenmerkend voor zijn latere werk, en waarmee hij zij naam vestigde, is het decoratieve ornamentalisme en de suggestieve symboliek met veel gebruik van bladgoud (vandaar: 'Golden Boy'). Een bekend werk is De Kus uit 1907-1908.

De kunstlezing zal ingaan op de tentoonstelling ‘Golden Boy Gustav Klimt. Geïnspireerd door Van Gogh, Rodin, Matisse, die te zien is vanaf 7 oktober 2022 t/m 8 januari 2023 in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Mirelle Nunes zal tijdens de kunstlezing het werk van Gustav Klimt plaatsten tussen die van onder meer Van Gogh, Whistler en Toorop, Monet en Rodin en Matisse. Met het werk van tijdgenoten van de internationale -avant-garde- kunst kan de invloed op zijn oeuvre geïllustreerd worden en hoe Klimt een kind van zijn tijd was.


Gustav Klimt, Die Tänzerin (vorher Ria Munk II), 1916-18, Klimt Museum Wenen.