B/Vlog


Kijk ook bij Foto's voor laatste updates over tentoonstellingen en musea.

LOUVRE ABU DHABI

Kunst uit Zeist in Abu Dhabi           Kunst uit Zeist voor Cy Twombly

Op 9 november 2017 opende Franse president Emmanuel Macron een “dependance” van het Parijse Louvre in Abu Dhabi.

Een spierwit gebouw, met een stalen koepel in een lege zandvlakte aan een knalblauwe zee (kosten ca. € 100 miljoen).

Met de koepel van architect Jean Nouvel als misschien wel het belangrijkste kunstwerk van het museum (doorsnede 180 meter en een gewicht van een hele Eiffeltoren: acht lagen constructie over elkaar heen). De koepel bestaat uit stalen vlakken in typisch Arabische geometrische motieven en laten lichtstralen door.

Het lijkt of de zon door de palmtakken sijpelt in een nederzetting, een kashba, in de oase (Al Ain, ca. 150 km van Abu Dhabi). Het lijkt op een binnenplaats van de oorspronkelijke huizen in de regio met een waterbron en boom. Binnen en buiten gaan in elkaar over. Sommige ruimtes tussen de verschillende delen van het museum bevinden zich in de open lucht, beschermd tegen de zon en de enkele regendruppel op jaarbasis, die valt door de koepel. Onder de koepel bevinden zich in totaal 55 gebouwen, waarin de pijlers van de draagconstructie verwerkt zijn.

Dit gebouw van Jean Nouvel past in de cultuur, het klimaat en de geschiedenis van de plek waar het staat. Je voelt en ruikt de omgeving.

De ‘palm’boom is er in brons, zoekend naar licht, van de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone, wiens werk nu te zien is in de jubileumtentoonstelling van Museum de Pont in Tilburg.

De collectie is nu opgebouwd uit in totaal 625 objecten waarvan 300 werken van 17 Franse musea, die werden uitgeleend aan dit nieuwe museum = 70% van de collectie op dit moment.

De andere 30% is gefinancieerd uit de ca. € 40 miljoen van de afgelopen paar jaar (ca. € 40 milj/per jaar is het budget van de aankoopcommissie voor de opbouw van de eigen collectie van het museum).

Ter vergelijking: het Rijksmuseum beschikt jaarlijks tussen de 2 à 3 miljoen voor aankopen en kan daarbij aanspraak maken bij speciale aankopen op gelden bij het Rijk en particuliere fondsen zoals Vereniging Rembrandt en crowdfunding.

15 jaar lang zullen 17 Franse nationale musea en instellingen kunstwerken blijven uitlenen aan dit nieuwe museum en 30 jaar lang mag ‘het eerste universele museum van de Arabische wereld’ de naam van het Louvre blijven gebruiken (weliswaar tegen de ‘kleine’ vergoeding van zo’n € 500 miljoen).

Waar de Zonnekoning van Frankrijk, Lodewijk XIV, in de 17e eeuw kunst toegankelijk maakte voor het volk, is nu de emir van Abu Dhabi, de  Zonnekoning anno 2017, die dat doet voor dit deel van de wereld. Er zijn alleen een aantal hobbels te nemen:

  • Voor het museum: vandaar de ‘hulp’ van Frankrijk aan VAE. Denk alleen al aan voorwaarden en eisen om een bepaald object te conserveren en tentoon te stellen: luchtvochtigheid, licht, klimaat, depot etc. Daar was geen kennis van.
  • Voor het publiek: hoe leg je al dat moois uit aan een grotendeels niet-westers publiek dat van huis uit niet bekend is met termen als Verlichting, Art Nouveau of Griekse mythologie?
  • Kunstdiscours ontbreekt, opleiding tot museologie komt nu langzaam op gang door studenten plekken aan te bieden in Frankrijk, kunstacademie staat in de kinderschoenen, kunstenaars/artistieke vrijheid nog zoekende etc.

Kernvraag die dan oprijst is: Waarom een museum van dergelijke omvang in de VAE?

Antwoord: Abu Dhabi (1 van 7 staten van de VAE) wil net als andere olielanden de basis van zijn economie verbreden vanwege de compensatie van inkomstenderving uit olievoorraden. Het stimuleren van toerisme is één van de speerpunten.

Vandaar de slordige een miljoen euro die het Louvre Abu Dhabi heeft gekost en het geld dat vrijgemaakt wordt voor de toekomstige buur van het museum: Guggenheim Abu Dhabi en nog een aantal culturele instellingen, zoals het Zayed National Museum en het Performing Arts Centre.

Gevolg: het werkt als soft politics: kleinere landen als de VAE moeten het niet hebben van hun militaire slagkracht, maar van hun vrienden.

Wat is er te zien?

Het emiraat Abu Dhabi ligt op een plek, tussen drie continenten in, waar veel handelsroutes liepen. Deze context speelt een grote rol bij de collectieopbouw. Gekeken is naar paralellen en dwarsverbanden tussen cultureel erfgoed, die uit alle windstreken en tijdsvakken overal ter wereld mensen op een bepaald moment een bepaald materiaal met vormgeving van hun leefomgeving hebben verrijkt.

Encyclopedisch tentoongesteld van Oude Kunst tot Moderne kunst: van de laat-Ottomaanse kunstenaar Osman Hamdi Bey tot aan Mondriaan, Gaugain, Manet en recente doeken van de Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly, maar ook gebruiksvoorwerpen als porselein, zilver, meubels, en bijv. antieke wapens.


Modernisten van Laren

De mooiste modernisten van Singer Laren 

Read more

Hollandse Meesters

Een weerzien met Hollandse Meesters uit de Hermitage St. Petersburg 

Read more

Uit de Mode: nu in Utrecht

Historische relatie tussen mode toen en nu te zien in het Centraal Museum Utrecht.

Read more

China aan de Kromme Rijn

MOA Made in China

Read more

Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren

Bekijk het vlog van Ellen en Mirelle dat zij maakte over MOA|Tier, Armando & Dierenpraat Matineeconcert 

Read more

Bloemen in het museum

Bekijk het korte filmpje van Ellen en Mirelle over de tentoonstelling Maria Sybilla Merian. Nu te zien in Cromhouthuis te Amsterdam.

Read more

Oriëntalisme, westerse kunst met oog voor oosterse schoonheid

Een weergave van het blog dat in maart 2017 verscheen bij meerdanvijftig.nl.

Read more

De Stijl: Rietveld-Schröderhuis resultaat van liefdesklus

Hier een weergave van mijn blog voor meerdanvijftig.nl

Read more

De meisjes van Watteau

Bekijk het korte filmpje van Ellen en Mirelle over de tentoonstelling Watteau & zijn navolgers. Nu te zien in Teylers Haarlem.

Read more

To Audrey with Love

Van kindbeen af is een bezoek aan het Gemeentemuseum Den Haag een feest! Deze zaterdag schijnt de zon op het gebouw van de architect H.P. Berlage (1856-1934) met de speciaal door hem ontworpen 11 centimeter lange, gele Berlagestenen, waardoor het geheel mooi afstak tegen de blauwe winterhemel.

Read more

Rik Wouters: Belgische productie in Nederland

Na een tip van een vriendin, die de tentoonstelling Rik Wouters & het huiselijk Utopia in het ModeMuseum van Antwerpen bezocht, werd ik nieuwsgierig naar deze voor mij nog onbekende fauvistische kunstenaar. Toevallig zal ik dat Museum Flehite Amersfoort rondom het 100e sterfjaar van deze kunstenaar een tentoonstelling organiseert (te zien t/m 8 januari 2017).

Read more

Machinespektakel. Jean Tinguely

Precies 25 jaar na de dood van Jean Tinguely (1991) presenteert het Stedelijk Museum in Amsterdam een zgn. retrospectief, een terugblik, genaamd Machinespektakel. De grootste tentoonstelling over deze kunstenaar ooit in NL, met eigen collectiestukken, bruiklenen uit internationale musea en uit particuliere collecties.

Jean Tinguely staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Alles moest anders, alles moest in beweging.

Read more

Alma-Tadema: Revival Klassieke Oudheid

Het Fries Museum organiseert, in de aanloop naar 2018 -Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa- een tentoonstelling over Lourens -Sir Lawrence - Alma-Tadema, de van oorsprong Friese schilder, die de bezoeker meeneemt naar alledaagse scènes uit de klassieke oudheid en deze tijd, als eerste, echt tot leven brengt.

Read more

Hollanders in huis

Op uitnodiging van ’s lands grootste aanbieder van informatie, software en tools aan juridische en fiscale professionals bezoek ik op een doordeweekse avond het Mauritshuis in Den Haag. Op het programma staat een rondgang langs 22 genrestukken van de Britse Koninklijke familie: Hollanders in huis, eventueel aangevuld met een bezoek aan de vaste collectie van het Mauritshuis op eigen gelegenheid.

Opmerkelijk en bijzonder zijn de kernwoorden die op deze avond van toepassing zijn.

Read more

Wim Pijbes weg bij Museum Voorlinden

Wim Pijbes, de directeur van het nieuwe Museum Voorlinden, houdt er minder dan een maand na de opening alweer mee op. Hij blijft nog wel betrokken als bestuurslid van het museum.

Read more

Verloren gewaande Alma-Tadema teruggevonden

Een van de grootste vondsten ooit voor de Engelse versie van Tussen Kunst & Kitsch. Het doek van Sir Lawrence Alma-Tadema, in de 19de eeuw een van de meest succesvolle schilders ter wereld, werd ingebracht door de nazaat van de geportretteerde man. 

Read more

Tsarenkroon komt aan bij Hermitage

Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk

Read more

Mode bij Van Loon

Het modegevoel van de patriciërsfamilie Van Loon – Europese High Society mode uit de periode van ca. 1850 tot heden.

Read more

Nieuwe Rembrandt

Het is niet zijn beste werk - hij schilderde het toen hij nog maar 18 of 19 was - maar wat maakt dat uit? Het is wel een échte Rembrandt. En dan slaat de kunstwereld gegarandeert op tilt. Vanmiddag zinderde het nieuws rond op de kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht, waar een verloren gewaand schilderij van Rembrandt werd onthuld.

Read more

Nieuwe Jheronimus Bosch ontdekt in Amerikaans depot

In een Amerikaans kunstdepot in Kansas City is een nieuw schilderij van Jheronimus (Jeroen) Bosch ontdekt. Het gaat om het werk 'De verzoeking van de heilige Antonius', zo blijkt uit een zesjarig onderzoek van internationale deskundigen naar het werk van de Nederlandse schilder uit de vijftiende en zestiende eeuw.

Read more

Uitreiking Prix de Rome 17 december 2015

De genomineerden voor de Prix de Rome 2015 zijn Foundland, Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Magali Reus.

Read more

Nederland koopt Rembrandt's Maerten Soolmans

Nederland koopt het door Rembrandt geschilderde huwelijksportret van Maerten Soolmans. Frankrijk krijgt het doek met de aanstaande bruid, Oopjen Coppit.

Read more

Francine Houben wint Pr Bernhardcultuurprijs 2015

Ze geldt als een van de meest vooraanstaande architecten van Nederland. Nu mag ze de wereldberoemde openbare bibliotheek aan Fifth Avenue, Manhattan onder handen nemen. Vanmiddag kreeg architect Francine Houben de belangrijke Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015 uit handen van Koningin Maxima.

Read more

NAW gegevens van Vermeer

Johannes Vermeer, kunstschilder
Vlamingstraat 42
2611 XX  DELFT

Read more

Modigliani voor 170,4 miljoen dollar

Het schilderij Liggend naakt (1917-1918) van de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani is maandagavond tijdens de herfstveiling van Christie's in New York voor 170,4 miljoen dollar (158,4 miljoen euro) verkocht.

Read more

Nieuwe schetsen Cézanne

In de Amerikaanse stad Philadelphia zijn twee onafgemaakte schetsen opgedoken van de Franse schilder Paul Cézanne. Dat heeft het Barnes Foundation museum gisteren gemeld.


Read more

Monet's Geboorte Impressionisme 13-11-1872

Het impressionisme begon op woensdag 13 november 1872, even na half acht 's morgens.

Read more

Wat is de relatie tussen Melancholia I van Albrecht Dürer en Melancholia van Armando?

Armando, Melancholie, 19-11-10 was te zien MOA Museum Oud Amelisweerd (Natura Artis Magistra t/m 27-09-15)

‘Melancholie is de grondtoon van het oeuvre van Armando. Het is het gevoel van weemoed over de vergankelijkheid en het verdwijnen van mensen en dingen in de stroom van de tijd. In de melancholische gemoedstoestand heeft de verbeelding de overhand op het verstand. Het is daarmee, ondanks de sombere kant ervan, een onmisbare gemoedstoestand voor het creatieve proces. We herkennen in Melancolie 19-11-10 het veelvlak dat te zien is de beroemde ets Melancolia I van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer (1471-1528).

Read more

Geen MINI MAN maar MINI JAN

Een jong stel kocht op Koningsdag in Alkmaar voor 5 euro een schilderijtje van 12 bij 5 centimeter op de vrijmarkt. De aankoop is mogelijk veel meer waard. Op een taxatiedag in Beverwijk is het ‘ontmaskerd’ als een echte Jan Steen.

Read more

Top 5 Populairste Tentoonstellingen in Nederland

Waar heen te gaan in het woud der tentoonstellingen? Hier een top 5 van het aanbod!

Read more