Lezing: Vermeer (Johannes Vermeer)

De Tentoonstelling is geopend van 10 februari 2023 t/m 4 juni 2023 in het Rijksmuseum Amsterdam.

Kunstlezing van de maand Maart.

Johannes Vermeer, Meisje met de Parel en Het Melkmeisje, te zien vanaf 10 feb in Rijksmuseum Amsterdam.

Datum

Tijd

Plaats

do. 16 maart = VOL; NIEUWE datum: 23 maart

10-11.30u

Walkartcentrum, Zeist

Ook online als terugkijklink te verkijgen! via 'Aanmelden'.

De Grootste Vermeer tentoonstelling ooit

Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme.

In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met 37 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Rijksmuseum zal met zeven schilderijen uit Nederlandse collecties en bruiklenen van over de hele wereld de grootste Vermeertentoonstelling ooit worden georganiseerd (in totaal 28! werken van Vermeer bijeen = uniek).

De kunstlezing zal ingaan op de tentoonstelling ‘Vermeer', die te zien is vanaf 10 februari 2023 t/m 4 juni 2023 in het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn werk wordt in een breder perspectief geplaatst door te kijken naar zijn tijdgenoten, de symboliek in zijn schilderijen en naar zijn vermaarde schildertechniek.

Kunsthistorica Mirelle Nunes zal tijdens de kunstlezing onder andere topstukken bespreken, zoals het Meisje met de parel (Mauritshuis, Den Haag), De geograaf (Städel Museum, Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode (The National Gallery of Ireland, Dublin) en Vrouw met de weegschaal (The National Gallery of Art, Washington D.C.).

Ook enkele schilderijen die nooit eerder in Nederland te zien waren, waaronder de net gerestaureerde Brief lezende vrouw aan het open raam uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden zal aan bod komen.

Nieuwsgierig naar deze lezing? Meld u nu alvast aan via onderstaande button 'Aanmelden'!