Lezing: Licht, lucht en wolken: John Constable (Teylers Museum, Haarlem)

De tentoonstelling is nog te zien van 5 juni t/m 27 juni 2021.

Kunstlezingen hebben reeds plaatsgevonden in de maand oktober 2020. Geïnteresseerd? Laat het mij weten dan plan ik een datum in. Klik hiervoor op de button 'contact'.

John Constable, Windmolen bij Brighton, 3 augustus 1824, olieverf op papier, Victoria & Albert Museum, Londen.

Licht, lucht en wolken

De Britse kunstenaar John Constable (1776-1837) wordt gerekend tot de beste landschapschilders ter wereld. Hij staat bekend om zijn olieverfschetsen van licht, lucht en wolken in de kunst van de Romantiek.

Constable was totaal gefascineerd door luchten en het weer. Veel kunstenaars gebruiken de lucht met name als een achtergrond. Maar bij Constable zijn lucht, licht en wolken telkens van allesbepalend belang.

Geen schilder die ooit zo trefzeker lucht en landschap tot een eenheid heeft gesmeed als hij. Constable koos ervoor om landschappen en luchten heel realistisch weer te geven met een losse verftoets die nog niet eerder getoond was. Hij keerde zich juist af van sterk geïdealiseerde landschappen, die juist in zijn tijd in de mode waren.

De kunstlezing zal ingaan op de tentoonstelling, die te zien is vanaf 19 september 2020 t/m 27 juni 2021 in Teylers Museum in Haarlem.

Wie was John Constable en hoe benaderde hij de natuur? Wie waren zijn grote voorbeelden uit de zeventiende eeuw uit de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst?

Zin om de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen van deze wolkenschilder uitgebreid toegelicht te krijgen? Neem voor een online- of fysieke lezing contact met mij op, door hieronder op de button 'Contact' te klikken.