Lezing: Vervlogen -Geuren in Kleuren (Mauritshuis Den Haag)

Tentoonstelling zal te zien zijn zodra het museum weer opent op 5 juni t/m 29 augustus 2021.

Deze online lezing heeft reeds plaatsgevonden. Wel mogelijk om terug te kijken! Meld u aan en u ontvangt te link.

Prijs: € 10 per Zoom-link.

Abraham Mignon (1640-1679), Stilleven met bloemen en vruchten, ca. 1670, olieverf op doek, collectie Mauritshuis, Den Haag.

In deze tentoonstelling wordt de uitbeelding van geur in de kunst van de 17e eeuw aan naar voren gebracht.

Wat dacht u van geurende bloemen en parfums, maar ook stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid? Of de sensatie van nieuwe geuren die meegebracht werden door de VOC met de specerijen, tabak, koffie en thee? Geuren die wij niet meer kennen als de geur van de gesteven lakens op de bleekvelden en de geur voor een gestookt vuurtje om oude ambachten uit vervlogen tijden uit te oefenen?

De kunst is letterlijk en figuurlijk om de geuren te vangen van het leven van de 17e eeuw: hoe werd geur en reuk uitgebeeld? Mirelle Nunes zal ingaan op de betekenis die men hechtte aan geur en welke aromatische gevoelswaardes de kunstwerken hebben.

Heel interessant is het geur-historisch onderzoek dat het Mauritshuis heeft uitgevoerd om deze tentoonstelling te realiseren. Daartoe zal het eigen gebrouwen geuren bij het desbetreffende schilderij laten ruiken als u het museum in levende lijve bezoekt. Maar ook bij deze online lezing krijgt u een live-geurproeverij: gewoon met geuren uit uw eigen keukenkastje. Een hele experience!

Nieuwsgierig naar de geuren? Activeer uw zintuigen en neem deel aan deze online-kunstlezing. Aanmelden voor de terugkijk-link kan via onderstaande button!