B/Vlog


LOUVRE ABU DHABI

Kunst uit Zeist in Abu Dhabi           Kunst uit Zeist voor Cy Twombly

Op 9 november 2017 opende Franse president Emmanuel Macron een “dependance” van het Parijse Louvre in Abu Dhabi.

Een spierwit gebouw, met een stalen koepel in een lege zandvlakte aan een knalblauwe zee (kosten ca. € 100 miljoen).

Met de koepel van architect Jean Nouvel als misschien wel het belangrijkste kunstwerk van het museum (doorsnede 180 meter en een gewicht van een hele Eiffeltoren: acht lagen constructie over elkaar heen). De koepel bestaat uit stalen vlakken in typisch Arabische geometrische motieven en laten lichtstralen door.

Het lijkt of de zon door de palmtakken sijpelt in een nederzetting, een kashba, in de oase (Al Ain, ca. 150 km van Abu Dhabi). Het lijkt op een binnenplaats van de oorspronkelijke huizen in de regio met een waterbron en boom. Binnen en buiten gaan in elkaar over. Sommige ruimtes tussen de verschillende delen van het museum bevinden zich in de open lucht, beschermd tegen de zon en de enkele regendruppel op jaarbasis, die valt door de koepel. Onder de koepel bevinden zich in totaal 55 gebouwen, waarin de pijlers van de draagconstructie verwerkt zijn.

Dit gebouw van Jean Nouvel past in de cultuur, het klimaat en de geschiedenis van de plek waar het staat. Je voelt en ruikt de omgeving.

De ‘palm’boom is er in brons, zoekend naar licht, van de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone, wiens werk nu te zien is in de jubileumtentoonstelling van Museum de Pont in Tilburg.

De collectie is nu opgebouwd uit in totaal 625 objecten waarvan 300 werken van 17 Franse musea, die werden uitgeleend aan dit nieuwe museum = 70% van de collectie op dit moment.

De andere 30% is gefinancieerd uit de ca. € 40 miljoen van de afgelopen paar jaar (ca. € 40 milj/per jaar is het budget van de aankoopcommissie voor de opbouw van de eigen collectie van het museum).

Ter vergelijking: het Rijksmuseum beschikt jaarlijks tussen de 2 à 3 miljoen voor aankopen en kan daarbij aanspraak maken bij speciale aankopen op gelden bij het Rijk en particuliere fondsen zoals Vereniging Rembrandt en crowdfunding.

15 jaar lang zullen 17 Franse nationale musea en instellingen kunstwerken blijven uitlenen aan dit nieuwe museum en 30 jaar lang mag ‘het eerste universele museum van de Arabische wereld’ de naam van het Louvre blijven gebruiken (weliswaar tegen de ‘kleine’ vergoeding van zo’n € 500 miljoen).

Waar de Zonnekoning van Frankrijk, Lodewijk XIV, in de 17e eeuw kunst toegankelijk maakte voor het volk, is nu de emir van Abu Dhabi, de  Zonnekoning anno 2017, die dat doet voor dit deel van de wereld. Er zijn alleen een aantal hobbels te nemen:

  • Voor het museum: vandaar de ‘hulp’ van Frankrijk aan VAE. Denk alleen al aan voorwaarden en eisen om een bepaald object te conserveren en tentoon te stellen: luchtvochtigheid, licht, klimaat, depot etc. Daar was geen kennis van.
  • Voor het publiek: hoe leg je al dat moois uit aan een grotendeels niet-westers publiek dat van huis uit niet bekend is met termen als Verlichting, Art Nouveau of Griekse mythologie?
  • Kunstdiscours ontbreekt, opleiding tot museologie komt nu langzaam op gang door studenten plekken aan te bieden in Frankrijk, kunstacademie staat in de kinderschoenen, kunstenaars/artistieke vrijheid nog zoekende etc.

Kernvraag die dan oprijst is: Waarom een museum van dergelijke omvang in de VAE?

Antwoord: Abu Dhabi (1 van 7 staten van de VAE) wil net als andere olielanden de basis van zijn economie verbreden vanwege de compensatie van inkomstenderving uit olievoorraden. Het stimuleren van toerisme is één van de speerpunten.

Vandaar de slordige een miljoen euro die het Louvre Abu Dhabi heeft gekost en het geld dat vrijgemaakt wordt voor de toekomstige buur van het museum: Guggenheim Abu Dhabi en nog een aantal culturele instellingen, zoals het Zayed National Museum en het Performing Arts Centre.

Gevolg: het werkt als soft politics: kleinere landen als de VAE moeten het niet hebben van hun militaire slagkracht, maar van hun vrienden.

Wat is er te zien?

Het emiraat Abu Dhabi ligt op een plek, tussen drie continenten in, waar veel handelsroutes liepen. Deze context speelt een grote rol bij de collectieopbouw. Gekeken is naar paralellen en dwarsverbanden tussen cultureel erfgoed, die uit alle windstreken en tijdsvakken overal ter wereld mensen op een bepaald moment een bepaald materiaal met vormgeving van hun leefomgeving hebben verrijkt.

Encyclopedisch tentoongesteld van Oude Kunst tot Moderne kunst: van de laat-Ottomaanse kunstenaar Osman Hamdi Bey tot aan Mondriaan, Gaugain, Manet en recente doeken van de Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly, maar ook gebruiksvoorwerpen als porselein, zilver, meubels, en bijv. antieke wapens.


To Audrey with Love

Van kindbeen af is een bezoek aan het Gemeentemuseum Den Haag een feest! Deze zaterdag schijnt de zon op het gebouw van de architect H.P. Berlage (1856-1934) met de speciaal door hem ontworpen 11 centimeter lange, gele Berlagestenen, waardoor het geheel mooi afstak tegen de blauwe winterhemel.

Ik ging speciaal voor de Givenchy-tentoonstelling; een expositie over haute couture-mode van de Franse couturier Hubert de Givenchy (1927). De actrice en Unicef-ambassadrice Audrey Hepburn (1929-1993) staat in deze tentoonstelling centraal. De tentoonstelling heet dan ook ‘Hubert de Givenchy. To Audrey with Love’. Een aantal zaken vielen mij direct op.


Audrey als muze

Allereerst dat het publiek heel gemêleerd was. Relatief waren er veel mannelijke bezoekers aanwezig, die net als ik, geïnteresseerd zijn in Audrey Hepburn als persoon en de mode-ontwerpen van Givenchy.

Daarnaast viel het mij op dat de haute couture die getoond werd, speciaal voor Audrey gemaakt was of door haar zelf gedragen werd. Audrey was dan ook de inspiratiebron, de muze, van Givenchy. Zij ontmoeten elkaar toen zij respectievelijk 24 en 26 jaar oud waren. De basis voor een langdurige samenwerking en vriendschap was gelegd en zou zelfs de dood overstijgen.


Audrey als actrice

Givenchy ontwierp de kleding, die zich kenmerkte van een sophisticated eenvoud, voor acht films waarin zij de hoofdrol speelde. In de tentoonstelling ziet de bezoeker daar ook beelden van, zoals Funny Face en Breakfast at Tiffany’s.

Givenchy had met Audrey goud in handen. Door zijn klassieke, elegante stijl ontstond een actueel mode icoon en belichaamde zij een nieuw, modern schoonheidsideaal: jong, lang en slank. Hij ontwierp ook haar garderobe voor privé-aangelegenheden. Dat geeft denk ik wel aan dat zij zich heel prettig voelde in de door hem ontworpen kleding.


Audrey als moeder

Heel aandoenlijk is het om een inkijkje te krijgen in haar privé-leven. Zoals met de frêle japon met een bloem borduursel aan de voorzijde, die Audrey droeg bij de doop van haar oudste zoon, Sean Hepburn Ferrer in 1960.

Nog meer geraakt was ik door de kookboeken met ‘huis-tuin-en-keuken’recepten van deze actrice met Nederlandse roots. Het geeft aan dat zij ook maar een mens van vlees en bloed is, maar in haar geval wel een heel mooi exemplaar van vlees en bloed. De boeken werden samengesteld door Audrey’s tweede zoon, Luca Dotti.


Tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn de talrijke ontwerpen voor de rijke, well-to-do clientèle van Givenchy te zien, evenals beelden van interviews en filmscènes, posters van de bioscoopfilms, tekeningen van de ontwerpen en tijdschriftcovers.


De indeling is op thema: o.a. dagjaponnen, ensembles, avondkleding, celebrities, trouwjaponnen. Daarnaast is er een zaal ingericht waarbij de couture gelieerd is aan de beeldende kunst. Givenchy heeft tenminste twee collecties geïnspireerd op kunstenaars, te weten Raoul Dufy en Joan Miró. Maar ook op een werk van Piet Mondriaan.


Vakmanschap

Opvallend is dat de meeste kleding niet achter glas is weggestopt, maar dat de bezoeker van heel dichtbij het handwerk kan bestuderen. Givenchy had een eigen werkatelier met tientallen dames, die zijn haute couture in elkaar stikte. Hij was wars van glitter en glamour, hield van het echte vakwerk. Zo werd de mantel van Wallace Simpson voor de begrafenis van haar echtgenoot de Hertog van Windsor, prins Edward, in één nacht in elkaar gezet.


Eigen Audrey-look

Heel aardig gevonden van de afdeling educatie van het GEM is de fotobooth aan het eind van de tentoonstelling. Hier kunnen de bezoekers een foto van zichzelf laten maken met een accessoire à la Hepburn op het hoofd of om de hals om de Audrey-look te imiteren.


To Audrey with Love

Eigenlijk staan Luca Dotti en Hubert de Givenchy hetzelfde voor: beiden geven blijk van hun grote liefde voor Audrey. De een als zoon met haar liefde voor het gezin en de ander over de bijzondere vriendschap, die hij nog dagelijks mist. Dat zal de reden zijn waarom Givenchy de titel van deze tentoonstelling liet luiden: To Audrey with Love.


Dit blog is een uitgebreide versie van mijn blog dat verscheen bij www.meerdanvijftig.nl.

Een kunstlezing over 'Audrey Hepburn with Love' wordt door Kunst uit Zeist gegeven op dinsdag 24 januari van 10-12 uur en op woensdag 25 januari van 20-22 uur in het Binnenbos, Hoog Kanje 186-h in Zeist. Prijs: € 10 pp. Aanmelden: kunstuitzeist@casema.nl of 06-50489752.